Nie tylko ogórek kiszony – o domowych kwaszonych przetworach z warzyw

Warzywa kiszone są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Dlaczego kwaszonki są popularne? Wedle historyków proces zabezpieczenia pożywienia poprzez ich […]

Continue Reading

Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako dodatek do wielu posiłków. Barszcz czerwony – […]

Continue Reading

Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które kiedyś serwowane były zwykle jako to większe danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je […]

Continue Reading

Kompatybilne kapsułki do ekspresu Nespresso i ich różnorodność

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najdłużej obecnych w sprzedaży. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu stopniowo pozyskiwały kolejnych sympatyków. Współcześnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem produkuje wiele uznanych firm. Czy są w sprzedaży kapsułki kompatybilne z Nespresso? […]

Continue Reading

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu dań i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność. Kapusta kwaszoną – czemu warto jeść? Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden […]

Continue Reading

Soki z buraków i kiszonej kapusty to samo zdrowie!

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, do tej pory mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie […]

Continue Reading

Kuchnia to Twoja pasja? Zapisz się na warsztaty kulinarne

Wzięcie udziału w kursie kulinarnym to droga do zdobycia nowych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników najrozmaitszych przepisów oraz dobrych praktyk produkcyjnych. Do kogo adresowana jest oferta? Czy warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztat kulinarny – poznaj arkana technik gotowania Zdolności gotowania nie zdobywa się od razu – prawdziwy mistrz potrzebuje lat, aby […]

Continue Reading

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy ten napój jest skutecznym środkiem na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym. Sok z kiszonej kapusty – właściwości Proces kiszenia konserwuje żywność, a także nadaje warzywom […]

Continue Reading

Kapsułki pasujące do Dolce Gusto – różnorodność aromatycznych kaw

Ekspresy do kawy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w krajobraz naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, że dają łatwy dostęp do smacznych kompozycji kawy. Smakosze tego napoju z czasem uznali, że nie chcą się ograniczać tylko do oferty jednego producenta, toteż […]

Continue Reading

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Samodzielne przygotowanie posiłków we własnym domu ma mnóstwo zalet. Najważniejszą z nich jest zwłaszcza oszczędność pieniędzy – spożywanie posiłku w domu bywa w większości wypadków zdecydowanie tańsze niż regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest także satysfakcja będąca następstwem przyrządzenia posiłku własnymi rękami – szczególnie, jeśli częstujemy nim domowników albo przyjaciół. Nie sposób […]

Continue Reading