Barszcz czerwony smakuje najlepiej na zakwasie

Tematyka żywnościowa Zakupy

Chcesz kupić barszcz czerwony z buraków? Koniecznie odwiedź tę stronę.

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii bądź ważnych rodzinnych imprez. W domostwach, w których obyczaj jedzenia posiłków z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako dodatek do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – potrawa uniwersalna

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosta do ugotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego kwaśny, a równocześnie lekko słodki aromat sprawia, iż bardzo dobrze dopełnia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni wolą w nim ziemniaki, kiełbasę oraz jajo, inni zalewają nim uszka z mięsem, grzybami lub kapustą. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, ale też apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy idealnie pasuje do bułki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupkiego pasztecika z pieczarkami.

Warto podkreślić, że barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także dużo żelaza, dlatego poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na fakt, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nieraz zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Zakwas z kiszonych buraków na barszcz czerwony – kup lub przygotuj samodzielnie

Nie powstał jeden przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę potrawę. Niektórzy kochają barszcz na ostro z dużą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego odrobinę cukru, aby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przyrządza się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotowywać na własną rękę, ale okres fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum siedem dni. Jeżeli jednak raptem najdzie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]