
Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!
Jeśli chcesz kupić kiszoną kapustę, koniecznie odwiedź ten adres.
Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest bezsprzecznie częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu dań i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowa żywność.
Kapusta kwaszoną – czemu warto jeść?
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało za sprawą poszukiwania przez człowieka sposobu na długie przechowywanie żywności. W rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i minerałów, których pozyskanie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A należy zaakcentować, iż kapusta kwaszona posiada sporo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B1). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, żelaza czy kwasów tłuszczowych omega-3. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, toteż poleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.
Kapusta kwaszona – w dodatkach oraz w krokietach
Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako główny składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Na surowo przeważnie spożywa się ją jako surówkę z siekaną cebulką lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To też artykuł, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do krokiecików, łazanek i pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie zaistniałyby najlepsze polskie dania jak kapuśniak, bigos czy góralska kwaśnica.
Właściwie każdy szef kuchni ma własny przepis na kwaszoną kapustę, jednak dzisiaj coraz rzadziej kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w dużych i niewielkich pojemniczkach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]