Nie tylko ogórek kiszony – o domowych kwaszonych przetworach z warzyw

Tematyka żywnościowa Zakupy

Sprawdź, gdzie kupić kiszonki.

Warzywa kiszone są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie przygotowywany w pozostałych rejonach świata. Jednakże kiszone przetwory warzywne lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Dlaczego kwaszonki są popularne?

Wedle historyków proces zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w zlewie z octu, w soli czy też w solance, stosowany jest przez ludzkość od ponad 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, ponieważ niskie pH zawiesiny, w której jest ona zanurzona, utrudnia rozwój bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz była to najlepsza metoda, żeby wydłużyć czas przydatności do spożycia mięsa, warzyw oraz ryb nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawiła się tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zarania swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Charakteryzują się one między innymi sporą zawartością witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z pulpy ziemniaczanej i kukurydzy.

Kiszone przetwory z warzyw – co można kisić?

Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni w zasadzie na całym świecie, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Lecz pickle są tam prawdopodobnie wyjątkowo lubianym uzupełnieniem burgerów, kanapek oraz hot-dogów. W naszym kraju prócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. pomidory, rzodkiew, jak również owoce (przykładowo gruszki).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się bazą albo znaczącym dodatkiem do setek dań narodowych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek kiszony wedle standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]