
Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny
Jeśli chcesz zamówić sól himalajską, koniecznie odwiedź tę stronę.
Związkiem chemicznym potrzebnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie zalety posiada niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Czemu warto wykorzystywać je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele cennych minerałów oraz pierwiastków, między innymi żelazo, potas czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – używana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim poziomie czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi świetny do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, czyli składników koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]