Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Tematyka żywnościowa Zakupy

Kup żurek śląski.

Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, wybierając posiłki, które kiedyś serwowane były zwykle jako to większe danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w menu restauracji oraz gospód z polską kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały a żurek – co odróżnia te zupy?

Gdy zapyta się Polaka o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć należy zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem kunsztu kucharza oraz jego indywidualnych preferencji. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej złożony, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Nie trzeba przygotować samemu zakwasu na żurek i barszcz biały

Wykonanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest proste, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W książkach kulinarnych przeczytać można wiele przepisów na zakwas, które można przetestować. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli chrapka np. na żurek najdzie was bez ostrzeżenia, polecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyśmienity biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]